חגיגות לציון 120 שנה לבית הכנסת באוני.
בעיר אוני שבגאורגיה ציינו (2-9-2015) 120 שנה לבנייתו של בית הכנסת בעיר. בית הכנסת המפואר מהווה עדות חיה לקיומה של קהילה יהודית גדולה ותוססת בעיר אוני שבחבל ראצ'ה.
(ონის სინაგოგა 120 წლისაა)
קצת הסטוריה
סיפורו של בית הכנסת החל כשאליהו אמשיקשוילי, אז נער צעיר ולימים מחכמי יהדות גאורגיה, יצא מהעיר אוני בה נולד וגדל, ללמוד בישיבה על אדמת פולין. הנער התרשם עמוקות מבית כנסת מפואר בפולין, ועז היה רצונו לבנות בית כנסת כדוגמתו בעירו אוני. לקראת שובו לגאורגיה, החל לנקוט בצעדים מעשיים להקמת בית הכנסת.
את התרומות הראשונות לבניית בית הכנסת קיבל הרב חכם אליהו עוד בהיותו בפולין, מהקהילה היהודית המקומית. עם הסכום הראשוני חזר הרב חכם אליהו לאוני, שם נאספו על ידו תרומות נוספות מיהודי העיר, והחלום החל להתגשם. חכם אליהו בעצמו ניהל את תהליך הבנייה ופיקד על בעלי המלאכה. בשנת תרנ"ה (1895), לאחר 3 שנות בנייה עמד בית הכנסת על תילו, והיווה מקור של גאווה יהודית באזור כולו, וסביבו התרכזו חיי הקהילה של יהודי אוני.
מעניין לציין כי במוזיאון של אוני שמור עד היום מסמך מתקופת הבנייה, בו מסופר על בני משפחת ג'אפארידזה, משפחה גויית מקומית, שחפצו לתרום זהב לטובת בניית בית הכנסת היהודי. הרב חכם אליהו אמשיקשוילי סירב לקבל את תרומתם, באומרו: "בית תפילה יהודי ראוי להיבנות בזיעתם של יהודים"... יחד עם זאת, ביקש לציין את העובדה הזו במסמך ולזכור כי משפחה זו ביקשה לתרום לבניית בית ה'.
בתקופה מאוחרת יותר, בשנת 1932, כאשר השלטון הקומוניסטי ביקש להילחם בכל מאפיין יהודי ברחבי ברית המועצות לשעבר, ביקשו הרוסים להרוס גם את בית הכנסת באוני. תכניתם הנפשעת לא הצליחה לצאת אל הפועל, לאחר שתושביה היהודיים של אוני נזעקו והגנו בגופם על הדרך לבית הכנסת. נשות הקהילה הצדקניות הוציאו את תינוקותיהן בתוך העריסות, וחסמו את דרכם של הרוסים. כשראו הללו את נחישותם ועוז רוחם של היהודים, החליטו לוותר על תוכנית ההריסה, ובית הכנסת נשאר עומד על תילו.
השבוע באוני
ב 2-9-2015, כאמור, נערך באוני טקס לציון 120 שנה לבית הכנסת. אל המעמד המכובד הגיעו אורחים ומקומיים רבים, בתוכם גם היהודים הבודדים שנותרו בעיר לאחר העלייה הגדולה לישראל.
באירוע נכח גם ראש ממשלת גאורגיה, אירקלי גריבאשוילי, ששיבח בדבריו את יחסי האחווה בין העם היהודי לעם הגאורגי, ובירך את הנוכחים. כמו כן הודה גריבאשוילי לראש הממשלה הקודם של גאורגיה, מר בידזינה איוואנישוילי, שתרם את עלויות שיקומו ושיפוצו של בית הכנסת. שגריר ישראל בגאורגיה, מר יובל פוקס, הגיע גם הוא לכבד את המעמד.
בשנים האחרונות, בית הכנסת באוני הוא יעד מועדף על מטיילים ותיירים ישראלים המבקרים בגאורגיה. עבור יהודים גאורגים יוצאי אוני מסמל בית הכנסת המפואר את מסורת בית אבא, שורשים ונשמה יהודית, ועבור כולנו הוא משמש הוכחה ניצחת כי "עם ישראל חי".
צילום: דף הפייסבוק של irakli garibashvili