הפרשה של מאיר שביט בגאורגיה
קליעה אחת מתוך 100 יריות
פרשיית מאיר שביט הסעירה את התקשורת העולמית השבוע ולהלן פרטי הפרשה כפי שליקטתי מהתקשורת הגאורגית והתקשורת הרוסית וכן מהשיחות האישיות עם מאיר שביט לפני ואחרי הניתוח הקשה שאותו עבר בתקופת פרשת העסקים הקשה.
בטוחני שתוכן הפרשה, המעורבות וחוסר המעורבות של אישי ציבור לצד מעשה הגבורה של איציק משה והפתרון יעניינו את תושבי ישראל ובמיוחד את אנשי הקהילייה העסקית המתכננים לפעול בגאורגיה.
אתחיל מהסקירה ואציין שבריה"מ לשעבר ידועה בעליות ומורדות בתחום הפעילות העסקית וישנם מדינות בהן גם היום עשיית העסקים מהווה לדבר מסוכן. ישנם אנשי עסקים שחולקים על התאור שלי וטוענים, שמידת הסכנה הנה פונקציה ישירה למידת הרווח ומשתמשים לרוב בפתגם הרוסי, "מי שלא מסתכן לא שותה שמפניה", אך עדיין ישנם כאלה, יותר שפויים, שמחפשים רווח קטן ובטוח ופונים למדינות מערביות.
גאורגיה הייתה בעבר למדינה מאוד לא יציבה, מושחתת ואף מסוכנת עד שב-2003 הגיע לשלטון סאאקשוילי והפך תוך שנה את המדינה לאחת המדינות הבטוחות בעולם.
את האמירה הזאת חיזקו הנתונים של הבנק העולמי שמגדירים מדינה זו, עד היום, בין 10 המדינות המערביות בעולם בהן קל לעשות עסקים.
כידוע שלשחיקה חוקים משלה ולמרות ההצלחה בחלק גדול מהתחומים, לפני שנתיים התחלף השלטון והגיע לצמרת איש עסקים מוצלח, מיליארדר, בידזינה איוונישוילי שהצהיר שלעולם לא ייגעו בעסקים ובמשקיעים בגאורגיה. גם כאן הליקויים של העבר תוקנו ואכן הקהילייה העסקית מרגישה טוב יותר בהשוואה לתקופה האחרונה של הממסד הקודם.
אבל בעסקים כמו בעסקים, מעבר להצהרות למרות היותן אמיתיות, כמו בכל מדינות העולם ישנם פרמטרים נוספים כגון, תחרות, אינטרסים שונים, אינטרסים חדשים הנובעים בין היתר מחילופי השלטון.
כפי שנראה, הדבר לא פסח על אזרח ישראלי מאיר שביט הפעיל בגאורגיה ב-6 שנים אחרונות.
מאיר הגיע לגאורגיה בהמשך לפניה של המיליארדר פטרקצישוילי וסאאקשוילי שפנו לישראלים להגיע ולהשקיע בגאורגיה. מאיר הקים מפעל לייצור מוצרי אמנות עם זהב וכסף ועם השנים הכשיר דור צעיר, העסיק 50 עובדים ופתח יחד עם תלמידיו 15 סניפים ברחבי גאורגיה.
מאיר השתתף בכל אירועים חברתיים וציבוריים שאורגנו ע"י ארגונים ישראליים ויהודיים וחלק מיצירות האמנות תופסים מקום מכובד במשרדם של ראש הממשלה, ראש העיר וצמרת המדינה.
לפני 5 חודשים שלטונות המס הגיעו לחברתו לבדיקות. מכיוון שהגיעו 30 אנשי מס בהמשך לתלונה שהוגשה, מאיר הבחין מייד שמקור התלונה שבגינה הגיעו לבדיקות הנו במתחרה בתחום דומה וזעק מהיום הראשון שמדובר על בדיקה לא שגרתית.
כיום ידוע שבמשך 5 חודשים מאיר שביט פנה כמעט ל-100 גורמים ואת הרשימה של הגורמים העביר למערכת "קהילה שלנו בישראל" וכן בקשה שאפנה לנציגי הקונגרס של יהודי גאורגיה ולארגונים אחרים שיסייעו בנדון.
להלן חלק מהרשימה של 100 הנמענים :
פרקליטות, נציב תלונות הציבור, שגריר ישראל, ממשלת ישראל, ממשלת גאורגיה, ראש ממשלת גאורגיה, האגודה לידידות בין העם הגאורגי ליהודי, הוועדה של 2600 שנה, ראשי הקהילה בגאורגיה, בידזינה איוונישוילי, ראש עיריית תביליסי... והרשימה ארוכה וטוען מאיר שביט שהפניה אחרונה, הפניה ה-100 ברשימה, נעשתה לנשיא לשכת העסקים ישראל גאורגיה
איציק משה .
מאיר מסביר, "למרות שידעתי מניסיון העבר שאיציק משה היחידי שמסוגל להקריב הכל למען ישראלים וישראל, כפי שעשה זאת בעבר, למרות זאת, מכיוון שהיה חשש למלחמה קשה מול השלטונות לא רציתי שאיציק משה ינזק בגלל שבנוסף לתפקידו, להבדיל מאחרים מחזיק גם בעסק פרטי ובונה מלון 5 כוכבים במרכז העיר".
בתקופה שבה נכנסו אנשי המס איציק משה לא היה בגאורגיה ועם חזרתו במספר מפגשים בנושאים שונים, ציין באופן כללי שבמקרה של בעיה יהיה מוכן להעמיד ללא שכר את עורכי הדין מלשכתו, ואני מצידי לא סיפרתי לו את חומרת הנושא.
השיחות עם מאיר נקטעו בשלב זה, לפני פיצוץ הפרשה ולפני הניתוח .
מהרגע הזה לא היה ניתן לתקשר עם מאיר שביט בשל הניתוח הקשה שעבר והושפז בבית החולים בתביליסי. מכאן ניזונתי ממה שהופיע בתקשורת ורק בימים אחרונים חודש הקשר בפייסבוק מול מאיר ושמעתי ממנו מילות תודה שאליהן אתייחס בסוף.
התקשורת החלה לדון בחוזקה בנושא לאחר שאיציק משה, נשיא לשכת העסקים ישראל גאורגיה, מייד לאחר פנייתו של מאיר מבית החולים הוציא מכתב פניה לראש ממשלת גאורגיה, אירקלי גאריבשוילי ובמקביל לכך פנה לתקשורת.
בפניה לראש הממשלה איציק משה מבקש שהממשלה תקצה באופן רשמי אדם מיוחד ללימוד הפרשה של מאיר ובנוסף לכך להטיל על נציג קונקרטי בממשלה שיהווה לכתובת בפניות של הישראלים.
איציק משה אמר לכתבים שהוא אישית פעל לצד ממשלת גאורגיה לגיוס המשקיעים ולעולם לא יתן יד למעורבות בוטה בעסקים של הישראלים. כמו כן ציין, ללא קשר לתוכן הבדיקות, ישיבה של אנשי המס במשך 5 חודשים בכל עסק עלול להביא לריסוק העסקים ולעצירת ההשקעות מישראל.
ואז קרה דבר חריג בדיפלומטיה העולמית. אנשי עסקים בכירים הפעילים במדינות רבות טענו שמעולם לא ראו תקדים להענות מהירה שכזו.
תוך 4 שעות, ראש הממשלה מפרסם בדף פייסבוק רשמי תגובה למכתבו של איציק משה ולהלן התוכן:
"כראש ממשלת גאורגיה הנני מקבל ונענה בחיוב לפנייתו של איציק משה, ראש לשכת העסקים ישראל גאורגיה וממנה אדם מהממשלה שילמד ויטפל בפרשה של מאיר שביט וכן אקצה אדם שיעבוד באופן שוטף ובשמי בפניות של הישראלים"..
მინდა გამოვეხმაურო საქართველო-ისრაელის ბიზნეს პალატის პრეზიდენტის, იციკ მოშეს ინიციატივას, საქართველოს მთავრობაში გამოიყოს საკონტაქტო პირი ისრაელის ინვესტორებსა და საჭირო უწყებებს შორის კომუნიკაციისთვის.
მინდა განვაცხადო, რომ ებრაელი ინვესტორების საკითხის შესწავლა უკვე დავავალე ბიზნესომბუდსმენს და აღნიშნულ საკითხზე გადაწყვეტილება უახლოეს პერიოდში იქნება მიღებული.
תגובה מיידית זו של ראש הממשלה ששודרה בכל ערוצי התקשורת הביא לתדהמה בצמרת השלטונית, בקהילייה העסקית, בתקשורת ובכלל בקרב הקהייליה הישראלית בגאורגיה.
והפרשה... קיבלה מפנה באופן מיידי.
סערה בשלטון וראשי שלטונות המס החלו בבדק בית והחלו לחפש אשמים בפרשה של מאיר שביט.
כפי שמופיע בתקשורת למחרת איציק משה נתן מספר ראיונות בערוצי התקשורת ובהם הודה מחד, לראש הממשלה שמסר זה מצידו יחזק ויגביר את כניסת המשקיעים, ומאידך, חזר באופן תקיף על בקשתו לסיים את הפרשה בימים הקורבים.
באותו יום, עפ"י הדווח של נציב תלונות הציבור שמונה ע"י ראש הממשלה ללמוד את הפרשה, פגש את איציק משה, והודיע לו שיפעל טוב יותר, צמוד יותר וידאג שהפרשה תסתיים במהרה.
נציגים בכירים מהקהילייה העסקית הלא יהודית בגאורגיה כתבו לי, שמיניסיונם, מדובר כאן על מעשי גבורה של איציק משה שכבעבר סיכן את כל עסקין על מנת לעמוד לצד הצדק ולצידו של אזרח ישראלי מאיר שביט.
ובינתיים מאיר שביט שוחרר מבית החולים ומצליח לתקשר דרך הפייסבוק .
להלן הציטוט הראשון של מאיר שלא יכל לבטא את שמחתו בדיבור בגלל התחבושת על הפנים:
"לצערי כל הגורמים שמתנהגים כמנהיגי העם או כנציגי המדינה או כמנהיגי יהדות גאורגיה לא התייחסו כלל לפרשה שלי. האדם היחידי, בעל עמדה מכובדת בשלטונות בכל הזמנים, המהווה שגריר בפועל 24 שעות ביממה של מדינת ישראל, איציק משה, כפי שהוכיח בעבר שבשל התמיכה בפלסטין תקף את הממשלה וסיכן את כל עשייתו במדינה, חוזר שוב לזירה ומסכן את כל הישגיו הכלכליים ותומך בי ומעמיד את לשכתו כחומה מול כל הגורמים הרשמיים".
אני בטוח שבימים הקרובים שאוכל לדבר אספר דברים שאיציק משה לא אומר ואמצא דרך להודיע לראשי 2 המדינות שהגשר בין המדינות עובר דרך אדם אחד ויחיד שבנה אותה במשך 25 שנה וממשיך לטפח אותה ללא פחד ובגאווה. מהמקרה האישי השתכנעתי שכל השאר, המתיימרים לזכות בתהילה ללא עשייה הם בגדר דברת וקשקשת.
פניתי לאיציק משה ואמרתי לו שאני מכיר את כל הפרטים מהתקשורת וביקשתי תגובתו.
איציק משה ציין שאין זה המקום לשבחים ולתהילה בטרם סיימנו את הפרשה, אך אוכל לציין שמאיר שביט אינו איש עסקים טריוויאלי, אלא מדובר על מורה, אמן ואיש עסקים ישראלי וההגנה על עשייתו הברוכה הנה בגדר זכות עבורי. מה שעשיתי היה מתוך דאגה לאזרח ישראלי, דאגה לההשקעות מישראל ודאגה לקשרים הכלכליים בין המדינות, דבר שחשוב לגאורגיה באותו מידה כפי שחשוב הדבר לקהילייה העסקית הישראלית.
ביקשתי מאיציק לחדד את נושא הקשרים, חשיבותם בעתיד ולהסביר את חוסר המעורבות של האחרים.
איציק טוען: ציינתי בעבר ואחזור שוב שכאשר מדובר על נושאים רציניים שמעמידים אותנו במבחן אין שום משמעות לאמירות שחוקות לגבי היחסים בין הגאורגים ליהודי גאורגיה בישראל ואין כלל תוכן בכל פורמאט של התארגנות גאורגית בישראל.
המניע לפעילותי איננו בשל היותי יהודי שנולד בגאורגיה, אינני מכבד את גאורגיה בגלל הגאוגרפיה למקום לידתי. אני כן מכבד את הגאורגים ואת גאורגיה בגלל היותה מדינה פרו-ישראלית ובגלל שבקרב אנשיה ישנה התייחסות מיוחדת לישראלים וזה עומד במבחן בתקופה של 25 שנה שאני בגאורגיה ובאיזור בשליחויות של ישראל וארגונים בינ"ל. כיום וגם בעתיד, כוחנו יהיה בהיותינו ישראלים משולבים בחברה הישראלית ששואפים להנהגה במערכות החינוך, האקדמיה והתרבות. אינני מכיר ולא רוצה להכיר כלל במושג "יהודי גאורגי" לאחר עלייתינו לישראל. כאן המקום לציין, גם הגאורגים, הלא יהודים, האיכותיים, מעבר למילות הברכה והאהבה בשולחן, הם מכבדים את היהודים שהפכו לישראלים מוצלחים ולאו דווקא את אלה שמנגנים מוסיקה גאורגית כפרית באירועים של היהודים יוצא גאורגיה בישראל.
הזהות הישראלית חשובה בעיקר מחוץ לגבולות ישראל, עלינו כן לשאוף ולהוות לגשר מול מדינה ידידה גאורגיה, המהווה לאחת המדינות המקורבות לישראל.
על כן עלינו לטפל בכל בעיה שנוצרת על מנת לשמר ידידות למדינת ישראל, ועלינו לזכור שהקשרים הכלכליים בין ישראל למדינותיה, כגאורגיה, לא נמדדים בגרפים ולא במספרים, אלא מהווה הדבר לגשר כלכלי חשוב ביחסי המדינות.
סרטונים באותו נושא
VIDEO
בקשת אנשי עסקים ישראליים
VIDEO
מחשולים של אנשי עסקים
VIDEO