המשבר ברוסיה: הזדמנות עיסקית בקווקז
האם המשבר ברוסיה וקריסת הרובל הרוסי יכולים להוות הזדמנות עיסקית? שחר זיו מסביר על השפעות המשבר על מדינות הקווקז - וההזדמנויות שהן מספקות
גאורגיה חוותה צמיחה יציבה בשנת 2014. במקביל נרשם גידול בצמיחה בשיעור של 5.6% בין ינואר לאוקטובר 2014.
בניגוד למטבעות זרים אחרים בגוש הצפון אירופאי, מטבע הלארי הגאורגי שמר לאורך השנה יחסית על ערכו מול הדולר, אך בחודשים האחרונים נרשם איתות של דאגה בזמן שהלארי איבד מערכו ביחס לדולר. בבנק הלאומי של גאורגיה ואנליסטים מקומיים מבקשים להרגיע ומעריכים כי הירידה נבעה מתגובת יתר בשוק. מדיניות האינפלציה השנתית של הבנק המרכזי הגיאורגי NBG לא השתנה והוא צפוי להתערב רק בשער המטבע רק במקרי קיצון. הממשלה הגיאורגית מעריכה כי האינפלציה השנתית צפויה להגיע ל-4% עד סוף השנה הבאה.
עם זאת, אנליסטים מסכימים כי היסודות הכלכליים של הרפובליקה טובים. יש סביבה יציבה מקרו-כלכלית, מדיניות מוניטארית ופיסקאלית זהירה, ידידותית לסביבה עסקית, ומגזר בנקאי בריא. סוכנות הדירוג פיץ 'מזהירה כי תקופה ממושכת של תנודתיות בשער חליפין עשויה להכביד על אקלים ההשקעות ועסקים.
החשיפה הגדולה של גיאורגיה הייתה ונותרה העברות כספיות מרוסיה של אזרחים גיאורגים העובדים ברוסיה. חשיפה זו עדיין מהווה 51% מסך כל הכסף הזר שנכנס לקופת המדינה. עם זאת, נרשמות בתקופה האחרונה העברות כספים גם ממדינות אחרות, כמו יוון ואיטליה, שקוזזו במידה מסוימת את הירידה מרוסיה ואוקראינה שנפגעו בשל הסכסוך בין שתי המדינות.
הפעילות הבינלאומית של BDO זיו האפט באזור זה הושקה כבר ב 2008 עם הקמת BDO גיאורגיה והורחבה בשנים 2010 – 2012 כאשר הושלמה הפריסה באזור והוקמו סניפי BDO באזרבייג'אן ובארמניה בהם עובדים למעלה מ- 125 עובדים ושבכולן מהווה BDO זיו האפט שותף עיקרי. בנוסף לפעילות המקומית הענפה, הוקם מערך יעוץ ישראלי המתמחה באזור והתומך בעסקים בין ישראל למדינות האזור ונוצרה מערכת קשרים ענפה ומגוונת עם המשרדים הכלכליים והתאגידים העסקיים המובילים במדינות אלו.
השותפות העסקית עם BDO גיאורגיה, הוותיקה מבין השלוש, הולידה בשנים האחרונות קשר רציף והדוק עם קרן ההשקעות הממשלתית JSC Partnership Fund, המעודדת השקעות בהקמת מפעלי תעשייה במדינה. כיום כלכלת גיאורגיה מציעה מגוון הזדמנויות השקעה, ובמיוחד בתעשייה, תיירות, אנרגיה ופיננסים. המדינה, שהפכה בשנים האחרונות לידידותית ופתוחה למשקיעים, מציעה שיעורי מס נמוכים במיוחד, הסרת חסמים ביורוקרטים, תהליכי אישור מהירים וסיוע ממשלתי באיתור קרקעות, שותפים מקומיים ומקורות מימון ארוכי טווח.
זרוע פעילות מרכזית לא פחות ממוקמת באזרבייג'אן, המדינה הגדולה בחבל דרום-קווקז. אזרבייג'אן משופעת בשדות נפט וגז, מקימה בשנים האחרונות תעשייה מבוססת תוצרי נפט, לצד שימוש ברווחי נפט וגז להקמת תעשייה אחרת וחקלאות מתקדמת. קצב הצמיחה השנתי באזרביג'אן גבוה בשנים האחרונות. ההזדמנויות נובעות הן מהדגש שהממשלה שמה על פיתוח תשתיות לאומיות ורפורמות ממשלתיות והן מהניסיונות לפתח מגזרי פעילות שיהוו מנועי צמיחה מקבילים לתעשיית גז ולנפט.
מקור הכתבה: אתר
וואלה מאת: שחר זיו