נציגים מטעם הקונגרס השתתפו בישיבה חגיגית מיוחדת שקיימה ועדת העלייה והקליטה והתפוצות של הכנסת, לציון 20 שנות פעילות לנעל"ה.
תוכנית נעל"ה (נוער עולה לפני הורים) נכנסה השנה לשנתה ה-22. עד היום התחנכו בנעל"ה כ-16,000 בני נוער בעיקר ממדינות ברית המועצות לשעבר. תלמידי נעל"ה לומדים ב-25 מוסדות חינוך בכל רחבי הארץ ובשלושה זרמים: ממלכתי, ממלכתי דתי ומוכר שאינו רשמי. בצה"ל משרתים בימים אלה כ- 600 בוגרי נעל"ה ומתוכם כ-100 קצינות וקצינות.
יושב ראש הכנסת יולי יואל אדלשטיין הגיע לישיבה לברך את המשתתפים. "הצלחת התוכנית היא ההוכחה שהמיזם מצוין ויש להמשיכו ביתר כוח במדינות העולם". הוא סיפר שלפני 20 שנה, רבים לא האמינו שהורים בבריה"מ ישחררו את ילדיהם לעלות לבד ארצה, אך התוכנית הצליחה למרות הקשיים והטלטלות, ובוגריה השתלבו בעמדות מפתח בחברה הישראלית. "יש עוד עבודה רבה לעשות במדינות נוספות בעולם", אמר יו"ר הכנסת.
שר החינוך, הרב שי פירון אמר : "כולנו צריכים להתגייס כדי שהמפעל הזה ימשיך להתקיים. תוכנית נעל"ה היא סוג של הגשמת הציונות בשנת 2013".
ראש מנהלת נעל"ה ישעיהו יחיאלי, אמר בישיבה כי האתגר של נעל"ה הוא לפתח תכניות של מצוינות עבור הנוער שעולה ארצה וכן להגיע לכל נער יהודי בעולם ולהוריו. ח"כ אברהם מיכאלי שנכח אף הוא בישיבה הוא בירך את יוזמי הפרוייקט, והציע להמשיך את הדיון בפורום מצומצם יותר שיאפשר את המשך מימושו לאורך זמן ופתיחתו לאפיקים חדשים.
נציגי הקונגרס בראשותו של מנהל הקונגרס מר' אהרון אלאשוילי ,דר' גבי מיכאלי נציג הנהלה, נפגשו עם יו"ר הועדה ח"כ יואל רזבוזוב שחזר על הערכתו הרבה לעולים מגאורגיה בכלל ותרומת הקונגרס העולמי לקהילה הגאורגית בפרט. כמו-כן קיימו מפגש ראשוני עם שר החינוך הרב שי פירון שבה סוכם על המשך שיתוף פעולה.
בפגישה מצומצמת יחד עם ח"כ אברהם מיכאלי, שנכח בה יקיר ירושלים לשנת תשע"ג הרב יצחק קלמן ראש 'בית אולפנא', סוכם על פגישת היכרות עם הפעילות של המוסד הייחודי הקולט נערות עולות חדשות העולות לארץ ללא משפחתן, בהן רבות מהקהילה הגאורגית.
רקע: תוכנית נעל"ה - נוער עולה לפני ההורים
בשנת 1992 יזמה ממשלת ישראל בשיתוף עם האגודה לקידום החינוך בירושלים את תכנית נעל"ה על בסיס חזון ציוני - יצירת מסגרות ללימודי תיכון עבור תלמידים יהודיים מברית המועצות בישראל, כדי שאלה יהוו חלוץ לקראת עלייתם משפחותיהם ארצה בעקבותיהם
מטרת הפרוייקט להעלות לארץ נערים בני 14-16 לפני הוריהם על מנת שיהוו גשר לעליית משפחתם. הגיוס נעשה במדינות חבר העמים, בעזרת השליחים המקומיים, במדינות השונות. השליחים דואגים לתת פרטים ולפרסם את הפרוייקט. לאחר שנעשה הגיוס - נציגי מנהלת נעל"ה, וביניהם מחנכים ופסיכולוגים, עורכים תהליכי מיון הכוללים מבחנים שונים וראיונות.
לפרוייקט שני מסלולים-תלת שנתי וארבע שנתי. השנה חוות הנוער ממשיכה לקבל קבוצה לארבע שנים.
בחופשות מתארחים הילדים אצל משפחות ישראליות שהסכימו לארח וללוות את הנערים בקליטתם בארץ. גיוס המשפחות נעשה ע"י הפורום הישראלי.