כנס בינ"ל להסברה הישראלית בגאורגיה
 






ב-25 בדצמבר, נפתח הכנס הבינלאומי הראשון להסברה הישראלית בטביליסי, בעיר הבירה של גאורגיה. יזם ומארגן הכנס הנו איציק משה מייסד בית ישראל ונשיא לשכת העסקים ישראל גאורגיה בשיתוף עם כנסת ישראל, שגרירות ישראל בגאורגיה והשגריר שבתאי צור.

במשלחת הישראלית היו: סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, סגן יו"ר הכנסת חיליק בר, יו"ר הקוליציה דוד ביטן, כמו כן היו במשלחת אנשי ציבור נוספים, ביניהם חברת הכנסת טלי פלוסקוב (כולנו), חברת הכנסת רוויטל סויד. בכנס השתתפו משלחות מחו"ל וביניהם נציגים מגרמניה, מדינות אירופה ואוסטרליה. בין הארגונים היו אירופאים התומכים בישראל וארגון מנהיגות ישראלית בעולם.

בכתבה זו נסרוק את הנושאים המרכזיים שהיו בכנס שללא ספק היה ברמה בינ"ל הן מבחינת התוכן והן מבחינה ביצועית ואידיאולוגית וכן נחדד עם איציק משה את הניואנסים והרכילויות שהיו מאחורי הקלעים כפי שקורה בכל כנס חשוב המתקיים בעולם והמתיימר לשנות נורמות במיוחד בשנה הראשונה לקיומו.

איציק משה הנו ראש לשכת העסקים ישראל גאורגיה ומייסד "בית ישראל" – ארגון המשמש להסברת ישראל בבריה"מ לשעבר. בעבר איציק משה שימש לראש הנציגות של הסוכנות היהודית ב-5 מדינות בבריה"מ, היה לנציג הישראלי הרשמי הראשון בבריה"מ וכיום ממשיך לייצג את ישראל דה-פקטו לאחר שהצליח להגיע להישגים משמעותיים כנציג דה-יורה.
בשנת 2012 איציק משה מחה ציבורית ותקשורתית נגד החלטת 67/19 של העצרת הכללית של האומות המאוחדות ולהצבעה של 138 מדינות ועל כן החליט לפעול בתחום ההסברה. 

בשנת 2013 ייסד את בית ישראל המהווה לארגון ציבורי להסברה ישראלית ולחיזוק הקשרים עם מדינות ידידות.

השנה, ראש ממשלת גאורגיה בחר להשתתף באירוע המרכזי שיתקיים באופרה כגאלה קונצרט במסגרת כנס ההסברה ובירך את העם היהודי ומדינת ישראל לחג החנוכה, הודה לאיציק משה על קידום הקשרים בין המדינות והדליק נר ראשון של חנוכה. את הנר השני של חנוכה משתתפי הכנס הדליקו בבית הכנסת הגדול בטביליסי, בירת גאורגיה במעמד ראש עיריית טביליסי, דוד נרמניה.
מקורות יודעי דבר מספרים, שבחירת הערב הישראלי להסברה, ע"י ראש הממשלה, מביאה עימה מסר חדש הגובלת בראייה חדשה ואף בפוליטיקה חדשה, הנגזרת מהרצון ואף החלטה בקשרים ישירים בלבד.

סגנית שר החוץ אמרה בכנס ההסברה הבינלאומי כי על מדינות המערב ללמוד מישראל נוכח עליית האיסלאם הרדיקלי. חוטובלי נאמה בכנס ההסברה הבינלאומי בטביליסי והתייחסה לאירועי סוף השבוע האחרון, במהלכו התקבלה באו"ם הצעת החלטה נגד פעילות ישראל ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים.
חיליק בר, ראש המשלחת של הכנסת היה מבריק ודומיננטי כתמיד והתקבל בתשואות ע"י הגאורגים ועל ידי הממסד, דיבר על מסע ההסברה שהוא עורך בעולם ועל ההתייחסות לעמדה הישראלית הן באירופה והן בארה"ב בהשוואה לגאורגיה שהיא מהווה למדינה פרו ישראלית. 
דוד ביטן, יו"ר הקואליציה שהוגדר כאיש הברזל של הכנסת, העניק פרס לימודים לזמרת קריסטי ג'פרידזה ששרה בעברית כמעט 3 שנים באירועים ישראליים של בית ישראל בהתנדבות והוסיף שבשנה הבאה הכנסת והממשלה מתכננים חיזוק קשרי התרבות בין המדינות.
שגריר ישראל, שבתאי צור, ציין את הביקורים הרשמיים המתוכננים בשנת 2017 ואמר שרמת הקשרים עשויים לעלות מדרגה. כאן המקום לציין את השבחים של חברי הכנסת לתמיכה ישירה של השגריר להצלחת הכנס.

איציק משה, מייסד בית ישראל סיכם 3 שנות פעילות בהקרנת סרטון קצר בתחילת הערב ובו הציג 27 שנות היסטוריה ביחסי גאורגיה, ישראל והעולם היהודי.
משה החל את נאומו בפניה לאורחים מישראל ואמר "שנמצאים במדינה שבה אין צורך להוכיח את הצדק התנכי והצדק ההיסטורי לגבי זכותה של מדינת ישראל ובירתה ירושלים. שגאורגיה היא מדינה, להבדיל מאונסקו, שאיננה משכתבת את ההיסטוריה של ירושלים. בכנס זה בכל משפט שייאמר יהיה ניתן להחליף את המילה "ישראל" במילה "גאורגיה", מכיוון שהצרכים והאתגרים דומים בין המדינות. צריכים לזכור שבאספקט הגאופוליטי, במזרח התיכון המורחב, גאורגיה וישראל מהווים ל-2 צדדים של מטבע 1. אנחנו אכן עמים גדולים אך עדיין מדינות קטנות, והדימיון ביננו מחייב אותנו לסובלנות, עבודה קשה, עירנות, הושטת יד לשלום לשכנים והתנהגות ערכית וייחודית".
משה הוסיף, "כיום, לאחר 3000 שנה, כאשר גורל בירתה הנמחית של ישראל והעם היהודי, ירושלים, עומדת על שולחן הדיונים של ראשי העולם, לכל יהודי בעולם יש 2 בחירות: או לחיות בישראל ולהשתתף בבנייתה בעבודה קשה, בזיעה ובדם או לגור באופן זמני מחוץ למדינה ובכל דקה, בכל שעה ובכל יום לעשות לקידמת מדינתו. בחירה שלישית ליהודי איננה קיימת". 

"יש לי חלום" – בקול נרגש ואמוציונלי פנה איציק משה לממשלת גאורגיה ואמר, "יש לי חלום, ובחלום שלי אני רואה יום שבו נזכה כולם, לאחר ארה"ב ומדינות מובילות בעולם שטביליסי הרשמית בירתה של גאורגיה תהיה ראשונה שתעביר את שגרירותה לבירת ישראל, ירושלים, ומעל השגרירות יתנוסס דגל של גאורגיה"...

הכנס כאמור היה איכותי, ישראלי ועם מסרים של ההסברה אך לא פחות מעניין היה לשמוע את הרכילויות ואת מה שקורה מאחורי הקלעים ולמי בער, מי התרגז ומי תמך.
אין זה עניין של מי תמך או למי בער, אומר משה, "מדובר על כנס השם כמטרה ייצוג ודאגה למדינת ישראל ובקשרי המדינות חיזוק קשרים ישירים עם אחת ממדינותיה – גאורגיה".
הבעיות עליהן נשאלתי אינן אופייניות רק ליהדות גאורגיה אלא מדובר על נושאים קשים כלליים הדורשים טיפול והראשון הוא ההתארגנויות העדתיות גם לאחר עשרות שנות עליה המסוכנות והעלולות להביא בעתיד לפילוג בעם והדבר השני הוא הקשר השקרי הגובר בין הארגונים העדתיים בישראל לבין הקהילות היהודיות במדינות חבר העמים שנועדו לאחרונה ליצירת גשר אינטרסנטי, לא ציוני שבפועל מפריעות לקשרי המדינות והקשר בינה לבין האינטרס הישראלי מקרי לחלוטין.

ביקשנו לחדד את השאלות לאיציק משה והוא הודה שהכנס עשוי ואף עלול לעשות גלים וורעשים בקרב הקהילות היהודיות בגאורגיה וכן פעילים עדתיים מישראל שלא יאהבו את השינויים שהכנס עשוי להביא בפורמט של הקשרים. התשובה שקיבלנו הייתה ישירה, שאכן הדברים תוכננו מראש, כל מילה, כל תוו מוסיקלי, כל ניגון וכל מילת ההסברה, ליצירת המסר ההסברתי והשמעת את קולה האמיתי של מדינת ישראל ללא פילטרים לא רצויים שעד עכשיו היה עטוף בסיסמאות ריקניות של 2600 שנות ידידות למרות שהיסטוריית הקשרים הם בעלי ערך חשוב. הוסיף, שישנם סיטואציות בחיים בהם יש להשמיע את קולך בצורה ברורה וללא חשש. "אני יודע ששילמתי מחיר יקר בשל ההצהרה לפני 4 שנים להגנת מדינת ישראל כנגד ההצבעה באום ע"י 138 מדינות וביניהן גאורגיה וגם אז מבחינה פרדוקסלית הנושא נוצל בצורה מכוערת ושפלה ע"י העסקנים הנמוכים של העדה שחיפשו מקום עבדותי ליד שליטי גאורגיה, אז הדבר בא לעצור את ההתדרדרות ביחסי המדינות וגם כיום תוכן הכנס בא לנקות באופן סופי את הרעשים השקריים והמסוכנים בהם שותפים הקהילות היהודיות בגאורגיה שהפכו את העשייה היהודית למקצוע יחד עם העסקנים העדתיים בישראל". 

איציק משה סירב להרחיב בנושא שאותו רצינו לחדד לעומק, בטענה שהכנס טיפל בנושאים חשובים יותר והוסיף שהוא מקווה שאכן הווקטור ישתנה, הבעיות הקטנות ייפתרו בתהליך ועל כן אין הוא רוצה להקדיש לכך מחשבה ואנרגיה נוספת.

למחרת התקיים דיון מול סטודנטים ללימודי מזרח התיכון, התקשורת המקומית וקובעי דעת הקהל במדינה ובו הושמעו 2 עמדות שונות של מדינת ישראל בדרך לשלום באיזור ע"י חיליק בר וציפי חוטובלי. מהקהל הגיעו שאלות ענייניות המצביעות על מידע רב הקיים בגאורגיה בנושא ישראל והמזרח התיכון.

לאחר הכנס, כעתונאים, לא הרפינו ושוב העלינו את השאלה האם לדעתו לא היה צריך לשלב במינון גדול יותר את נושא היהודי גאורגי? 

ככל הנראה העייפות השפיעה על משה ואמר בחיוך האופייני לו שהוא נכנע ומוכן לענות לכל השאלות שנשאל במשך יומיים, ולהלן מובאות התשובות בצורה מסודרת.

הראשון: אין עבורי מושג של "יהודי גאורגי לאחר העליה" כי לאחר העליה כולם ישראלים – לצערי הדבר משרת אך ורק את העסקנים העדתיים

שני: קהילה יהודית של 2000 איש בגאורגיה צריכה לעלות לישראל ולא לייצר 2001 ארגונים – גם כאן מי שנהנה הם העסקנים הלא ציוניים שהפכו עבודתם היהודית למקצוע חדש.

שלישי: יחסי גאורגיה ישראל צריכים להיות ישירים וללא מתווכים של פסוודוארגונים עדתיים – עלינו לדאוג לישראל בשל היותה מדינתינו ולגאורגיה כמדינה ידידה וחשובה במישור הבינ"ל

רביעי: לנוסטלגיה בשלבים הראשונים של העליה יש לא רק קונוטציה שלילית אלא מהווה לגורם עיקרי להפרעה בקליטה ואבסורבציה בחברה הישראלית
חמישי: חוטובלי אכן הייתה אידיאולוגית, חכמה ומבריקה אך ההקדמה שלה בנאום בערב הפתיחה בשפה הגאורגית הייתה מיותרת ואף לא רצויה
והאחרון: אינני מוכן לענות על שאלות נוספות בנושא יהדות גאורגיה מכיוון שאין לכנס ההסברה הנוכחי קשר ישיר ליהודי גאורגיה ואף לא לגאורגיה. בחירתה של גאורגיה נבעה בשל היותה מדינה ידידה לישראל ובשל בחירתה כמדינת פיילוט לפורמט חדש של ההסברה שככל הנראה הצליח מאוד.

ככל הנראה הכנס היה לחוץ הן בזמן והן בתכנים, ובין היתר יתקיים דיון ענייני בין הכנסת ומשרד החוץ להעתקת מודל ההסברה של בית ישראל ל-100 מדינות בעולם.
הכנס כלל גם מפגשים בין ראשי הכנסת והפרלמנט הגאורגי, מפגשים עם ראש הממשלה, שרי החוץ והכלכלה וראש העיר, שתוכנם היה בעיקר שתופי פעולה לשנה הבאה.

ברצוני להודות למייסד "בית ישראל", איציק משה על קיום הכנס האיכותי, על הכנסת אלמנטים חדשים ביחסי המדינות ועל ייצוג ישראל בגאווה מחוץ לכותלי מדינת ישראל.
 
תקציר כנס ההסברה בתביליסי - קשרי גאורגיה, ישראל והעולם היהודי (סרטון של 40 דקות) 
საქართველო, ისრაელი და მსოფლიო ებრაელობა ფილმი - 40 წუთი 
 

שיר אין לי ארץ אחרת, מבצעת יה צ'נטלדזה
 

עוד תמונות מהאירוע כנס הסברה בטביליסי  
 
 


 
הוספת תגובה

מבזקים

האם תבקר השנה בגאורגיה?

חיפוש


לקישורים נוספים...