בידזינה איוואנישווילי (בוריס בשבילכם) היה הולך קילומטרים ברגל לבית הספר כילד, מה שהכין אותו לחיים של מרחקים ארוכים, כאלה שהפכו אותו לאיש העשיר בגאורגיה וראש הממשלה שלה
 
תעודת זהות
בידזינה (בוריס) איוואנישווילי, בן 57, הוא האיש העשיר ביותר בגאורגיה. מי שגדל בבית עני וצעד בשלג בלי גרביים לתיכון המרוחק קילומטרים מביתו, הצליח להפוך לאיש עסקים מצליח, עד למעמד אוליגרך עשיר ברוסיה של שנות ה-90, וכיום מיליארדר. הוא תרם עשרות מיליוני דולרים למדינתו, בנה את אחד הבתים המרהיבים ביבשת שכולל גן חיות מושקע, מחזיק באחד מאוספי האמנות הגדולים בעולם, עד שלאחרונה החליט להיכנס לפוליטיקה בניסיון להגשים את החלומות של אזרחי מדינתו, ואיחד את האופוזיציה. החל מאוקטובר 2012, הוא ראש ממשלת גאורגיה.
 
מצב עו"ש
רק שנה לפני שנבחר לתפקיד הוא החליט להיכנס לפוליטיקה, ומכר את כל הנכסים והעסקים שלו ברוסיה ב-1.3 מיליארד דולר. הוא השקיע את רוב הונו במניות ברוסיה ובארה"ב, כמו גם באוסף אמנות עצום שמוערך בכמעט מיליארד דולר. כיום, נכון לחודש מארס 2013, הונו מוערך ב-5.3 מיליארד דולר, והוא מדורג במקום ה-229 ברשימת המיליארדרים של "פורבס".
 
מדד השקשוקה
איוונישווילי גדל בכפר עני בגיאורגיה, הצעיר מבין חמישה ילדים. אביו היה כורה פחם, אמו עקרת בית, ועל אף שסיפר כיצד נאלץ ללכת כל בוקר קילומטרים ארוכים בשלג לבית הספר, בנעליים בלי גרביים, הצליח לסיים תיכון כתלמיד מצטיין. לאחר מכן המשיך לאוניברסיטה של טיביליסי, שם למד הנדסה וכלכלה (ובין השאר למד רוסית לראשונה), וכדי לממן את עצמו אף נאלץ לעבוד בעבודות ניקיון במפעל ברזל. בהמשך עבר למוסקבה, נאלץ להתמודד עם הדעות הקדומות של הרוסים נגד הגרוזינים, שמע אותם מתבדחים עליו, אבל לא התייאש. הוא קישר את עצמו לקהילה היהודית מטיביליסי, "ואיכשהו הצלחנו להביא מחשבים למוסקבה ולמכור אותם ב-40 אלף רובל, מחיר של שתי מכוניות", הוא נזכר. כמו כן מכרו טלפונים עם חיוג צלילי, שהיו נדירים מאוד במדינה באותם ימים.
תוך שנה וחצי, הוא ושלושת שותפיו אספו סכום עתק של 80 אלף דולר, שהספיק להם לפתוח בנק. הבנק, שנהנה מהקשרים הנכונים, החל להשקיע במפעלים ובמכרות שהפכו לפרטיים, ומה שהתחיל כ-150 אלף דולר, הפך מהר מאוד ל-500 מיליון דולר, בזכות השקעות במלונות, מרכזי מסחר ונדל"ן.
במשך שנים איוואנישווילי היה אלמוני לחלוטין. תמונות שלו לא התפרסמו, והוא היה קנאי לפרטיותו, בין השאר מאחר שאחיו נחטף ושוחרר רק אחרי שהוחזק חודש כבן ערובה. אבל באוקטובר 2011 הוא יצא באופן סנסציוני כנגד הנשיא מיכאיל סאקשווילי במכתב פתוח לאומה, ואתגר אותו למערכת בחירות פתוחה. הוא איחד סביבו את מפלגות האופוזיציה, יחד עם אישי ציבור ליברליים, על מנת להגשים את "החלום הגיאורגי", מה שהפך לשם המפלגה החדשה.
 
הוא הבטיח שיהיה ראש ממשלה לשנה או שנתיים, ישקם את המדינה, ולאחר מכן יעזוב את התפקיד אך ימשיך לתמוך במדינה מהונו העצום. "הייתה לי אפשרות לעזוב את המדינה שלי, או ללכת לפוליטיקה ולשנות אותה", אמר. אגב, מי שעזר לו בקמפיין היה הבן שלו, ראפר מקומי מצליח, שאחד משיריו הפכו להמנון של התקווה לשינוי.
 
בהתחלה הממשל המכהן נלחם בו. אזרחותו נשללה (מאחר שעבר על החוק והחזיק גם באזרחות צרפתית), והבנק שלו פשט רגל. אבל שוב, כמו לאורך כל חייו, הוא לא נכנע, ויתר על האזרחות הצרפתית, נבחר לתפקיד, ועם הזמן הצליח להנהיג שינויים, להילחם בשחיתות, בפשע ובעוני, ולקדם את המדינה לעבר המערב.
 
מדד שופוני
בתחילת דרכו, לפני שנכנס לפוליטיקה, תרם מיליוני דולרים בגיאורגיה ללא צורך בהכרה, ללא כל דרישה. הוא חילק סכומי כסף ומלגות לאמנים גיאורגים ולשחקנים צעירים, שיפץ כנסיות ומבנים, וקנה מדים החדשים לצבא, בין השאר. הוא תרם לכפר הולדתו, בנה בתים ושיפץ אותם והעניק אלף דולר מתנה לכל זוג שהתחתן.
 
איוואנישווילי, נשוי עם ארבעה ילדים, תמיד שמר על אלמוניות, מעטים ידעו איך הוא נראה, הוא הביע סלידה מחיי הפאר שמאפיינים מיליארדרים מסוגו, ורק מדי פעם, בימי הולדת, מילא מטוס פרטי בחבריו הקרובים ובמוזיקאים מקומיים, כדי לערוך מסיבות באיי סיישל.
עם זאת, למרות הצניעות היחסית, עדיין יש בבעלותו אחוזה מרהיבה, יוצאת דופן, עשויה מזכוכית ומתכת, המשקיפה מראש גבעה על טביליסי, שעוצבה במיוחד על ידי המעצב היפני שין טקאמטסו, וכוללת עשרת אלפים מ"ר של שטח בנוי. העלות של בניית האחוזה ב"סגנון ג'יימס בונד", נאמדה ב-50 מיליון דולר.
על הגג שלה מנחת מסוקים, והיא כוללת שתי קומות עשויות זכוכית בלבד, קומפלקס עצום לפעילות ספורטיבית, בית קפה עם נוף מרהיב, ובריכה ענקית עטופה בכיפת זכוכית יפהפייה. 
 
בנוסף יש לו בתים בלונדון, פריס, ועל הים השחור, החנייה שלו בכל בית כוללת צי של לנד-קרוזרים שחורים, אבל האטרקציה באחוזה שלו בטיבילסי הוא גן חיות הפרטי, הגדוש בבעלי חיים אקזוטיים, פינגווינים, קופים, קנגורו, ושמונה זנים של טווסים.
 
ברחבי האחוזה מוצגות יצירות אמנות של דמיאן הירסט ורוי ליכטנשטיין, וב-2006, כשקנה את ציורו של פבלו פיקאסו, "דורה מאר עם חתול", תמורת 95.2 מיליון יורו, הוא עשה זאת בעילום שם. כיום רוב האוסף האמנות שלו, המוערך במיליארד דולר, מוחזק בלונדון, מטעמי בטיחות. עם זאת, הוא לא היסס להצטלם לצד התמונה של האמנים גילברט וג'ורג', שהכיתוב עליה קורא "SAY FUCK OFF TO RICH BASTARDS".
 
מקור הכתבה: אתר WALLA
הוספת תגובה

מבזקים

האם תבקר השנה בגאורגיה?

חיפוש


לקישורים נוספים...